Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Architecten moeten van alle markten thuis zijn"

19/04/2023

Groep 3 is een naam als een klokkentoren in Brugge en omstreken. Gegroeid uit een tour de force van twee – we citeren – “amateurs” is het vandaag een (h)échte Groep met 25 gemotiveerde medewerkers. 2023 is een scharnierjaar. 4 vennoten nemen definitief het roer over van founding fathers Hein en Omer. Het perfecte moment voor een terug- én vooruitblik.

"Architecten hebben misschien een sterk karakter, maar wij zijn in de eerste plaats wel een Groep"

Een zonovergoten vrijdagnamiddag in Brugge. We hebben afgesproken in wat binnenkort een afgesloten hoofdstuk is voor Groep 3. Binnen enkele maanden verlaten ze hun moderne pand aan de Zeepziederijstraat voor “den andere kant van Brugge”, meer bepaald BLACKBOXX (met hoofletters), een inspirerende coworking space aan de oevers van het Nijverheidsdok. Een verhuis die met de nodige emoties gepaard gaat.

Oprichter Groep 3 Hein: “Onze intrek in de huidige site, we spreken 2013, is een katalysator gebleken voor Groep 3. We breidden toen uit met 3 nieuwe vennoten, veranderden van logo en richtten een nieuwe cvba op.”

Oprichter Omer: “Het bouwproject was toen deel van een groot inbreidingsproject. Voor mij zal deze locatie altijd Groep 3 blijven. De verhuis zorgt voor gemengde gevoelens. Maar daar zit natuurlijk ook ons nakende pensioen voor iets tussen. De gedachte te moeten loslaten komt, na een mooi parcours van meer dan 30 jaar, toch binnen.

 

We veronderstellen dat er ook trots gepaard gaat met deze transitie?

Hein: “Absoluut, we zijn heel fier dat we de fakkel definitief kunnen doorgeven aan de 4 gemotiveerde mensen (Leen, Delphine, Lien en Dimitri) hier aan tafel. Omer en ik hebben ruim de tijd genomen om een sterke opvolging te verzekeren en we zijn er van overtuigd dat dat zal lonen. Er is natuurlijk een soort schrik, een gezonde spanning voor wat de toekomst brengt, maar tegelijk is er het vertrouwen dat het met dit team goed komt.”

Omer: “We zijn trots op wat we opgebouwd hebben en beseffen daarom al lang dat goede opvolgers een must zijn om het verhaal verder te zetten. Uiteindelijk is alles vrij organisch gegroeid. In 2013 al kwamen Delphine, Leen en Lien erbij als vennoot en in 2020 volgde Dimitri en was het klavertje vier compleet.”

"De gebruiker staat centraal, niet ons portfolio. Groep 3 hoeft niet perse in de boekjes te komen. Esthetiek mag niet te nadele gaan van functionaliteit."

Die natuurlijke groei is een constante in het verhaal van Groep 3 hé?

Hein: “Absoluut. We zijn jaren geleden gestart als twee amateurs met twee schragen en een plank. Vandaag zijn we een architectenbureau met naam in Brugge en omstreken. We bouwden verschillende referenties uit in diverse sectoren.”

Omer: “Een rustig en constant groeiproces wil niet zeggen dat we de risico’s schuwen. Toen we beslisten om ons aanbod uit te breiden met scholenbouw, verklaarden velen ons gek. “Een doodsvonnis”, werd gezegd. Vandaag is het één van de belangrijkste pijlers binnen onze werking.”

 

Dat brengt ons bij vandaag. Leen, Delphine, Lien en Dimitri, er passeerden al mooie woorden. We veronderstellen dat jullie helemaal klaar zijn voor Groep 3.0?

Leen: “Ja, wij kunnen Hein en Omer enkel dankbaar zijn om de manier waarop ze de voorbije jaren de opvolging hebben aangepakt. We werden van bij het begin als gelijken beschouwd en genoten steeds het volste vertrouwen.”

Delphine: “We kregen de ruimte om te groeien als zaakvoerder en als team vennoten. Zo bleek Dimitri in 2020 de perfecte ontbrekende schakel.”

Dimitri: “Ik heb het gevoel dat we elkaar goed aanvullen. Het vuur van deze stiel brandt in elk van ons. Wat ik mooi vind aan onze job is de combinatie van het creatieve en het sociale. Het gevoel een meerwaarde te betekenen voor de maatschappij.”

Delphine: “Voor mij is dat de mix van het creatieve, het technische en het management. Ik zou geen enkel aspect van mijn huidige job kunnen missen.”

Leen: “Architecten moeten sowieso van vele markten thuis zijn. Je moet creatief, technisch en sociaal kunnen denken. Je moet psycholoog en trendwatcher zijn. Het is een ferme spreidstand. Maar da’s net het interessante. In feite schuilt achter elke vraag, achter elk project een persoonlijk verhaal. En die storytelling is voor mijn heel belangrijk. Ik wil het “waarom” weten.”

Lien: “Da’s meteen ook één van onze grootste troeven. Groep 3 werkt op maat van de gebruiker. We luisteren, leven ons in in de persoonlijke, professionele en maatschappelijke situatie en vertalen vervolgens de wensen van de klanten. Met Groep 3 willen we dromen verwezenlijken op een realistische manier. Dat is: mét meerwaarde voor de klant én de omgeving.

"We doen aan kathedraaldenken. Een gebouw moet langer meegaan dan 1 generatie. Ook dat is duurzaamheid"

Duurzaamheid dus, nog een stokpaardje van Groep 3.

Dimitri: “Ja, duurzaamheid zit ‘m voor ons vooral in het bestand zijn tegen de tijd. We kijken verder dan vandaag. De gebruiker staat centraal, niet ons portfolio. Groep 3 hoeft niet perse in de boekjes te komen. Esthetiek mag niet te nadele gaan van functionaliteit.”

Lien: “Ik noem ons werk “architectuur met een twist”. We willen niet overtroeven en kijken met een open blik naar de toekomst en met respect naar de omgeving.”

Leen: “We doen aan kathedraaldenken. Een gebouw moet langer meegaan dan 1 generatie. Daarom durven we opdrachtgevers ook te challengen. Zijn hun wensen wel realistisch? Goeie architectuur onderscheidt zich op technisch vlak en is betaalbaar. Die kritische rol loont. Dat merken we aan de betrokkenheid van klanten en hun appreciatie eens het gebouw in gebruik is.”

Delphine: “Anderzijds: als architect wil je graag impact en niet gewoon uitvoeren. Dit illustreert ons ook wel. We willen alle vier graag een eigen stempel zetten en op interessante projecten werken.”

Hein: “Ja, architecten hebben een karakterke, maar wij noemen wel Groep 3 hé. En dat moet blijven. Onze polyvalentie is een grote troef. En dat zal enkel belangrijker worden.”

 

 

Wat zijn de uitdagingen voor Groep 3?

Hein: “Welja, daar noem je het. We merken toch dat het beschermde beroep van architect meer en meer uitgehold wordt. Het ereloon staat onder druk.”

Delphine: “Het is zaak om nog professioneler te gaan werken en volop in te zetten op complementariteit. Een architect zal altijd meer doen dan louter esthetische afwegingen. Een architect is en blijft de finale regisseur van bouwprojecten. Onze verantwoordelijkheden zijn enorm. Het is aan ons om een team uit te bouwen met heel brede expertise, niet enkel bouwkundig maar ook technologisch.”

 

Dat brengt ons bij de ambities voor de toekomst. Dromen jullie ’s luidop. Waar mag Groep 3 staan binnen 5 jaar?

Dimitri: “Een sterk team met een goed uitgebouwde administratieve cel waardoor ik opnieuw meer naar de roots van de architectuur kan gaan. En, een groot publiek project in Brugge.”

(instemmend geknik)

Hein (aanvullend): “We zijn er al vaak dicht bij geweest. Het zou een logische verwezenlijking zijn. Als rasechte Bruggeling vind ik dat een realistisch en mooi streven.”

Delphine: “Voor mij is een tweede hub in België een verre ambitie. Het lijkt me een fantastische uitdaging om zoiets uit de grond te stampen. Sowieso vind ik het boeiend om breder nationaal actief te zijn en zo Groep 3 nog meer op de kaart te zetten.”

Leen: “Ik wil dat we de komende jaren heel sterk erkend worden als kwalitatief en innoverend. En dat we verder mogen groeien tot een bruisend team met mensen die elkaar versterken. Een kantoor met een heldere organisatie waardoor de geesten vrij zijn om creatief te zijn.”

Lien: “Yes, een topteam met mensen waarmee we goed kunnen samenwerken én communiceren. En niet te vergeten: fun en plezier hebben.”

Omer: “Ik wens dat Groep 3 vooral ook Groep 3 blijft: een complementair architectenbureau dat opdrachtgevers op de 1ste plaats zet en samen met heel het team mooie realisaties kan voorleggen.”

Amen!