Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oogust

Naar uitstraling van het gebouw is gekozen voor een tijdloos gebouw, dat door zijn fijne detaillering en minimalistische materiaalkeuzes opvalt.

Categorie Meergezinswoning Bedrijfsgebouw Interieur

Locatie Koning ALbert I-laan, Brugge

Opdrachtgever Immo Oogust

Ontwerp 2016

Uitvoering 2017-2019

Status gerealiseerd

Situering

Op het gelijkvloers voorziet een oogartsenpraktijk met 3 praktijkruimtes, op de bovenliggende verdiepingen een private ruimte voor de artsen en 3 appartementen.

Het bouwperceel is een parallellogram, en loopt achteraan uit op een punt. De combinatie van het bouwprogramma en de te respecteren afstanden tot de grenzen, heeft ervoor gezorgd dat de spitse vorm ook terugkomt in het gebouw. Omwille van de impact op de omgeving, en de functionele indeling, is gekozen om iedere bouwlaag achteraan te laten inspringen.

Organisatie

De interne circulatie werd gegroepeerd in de kortste gevel van het gebouw, wat ook de noordgevel is. De langste zijgevel is de zuidkant en wordt optimaal gebruikt om de woonentiteiten op te richten. Zo kunnen wordt naast de goede oriëntatie, de inrichting van de appartementen niet gericht op de drukke straat.

De indeling van de praktijkruimte op het gelijkvloers is heel functioneel opgevat. Een oogartsen praktijk werkt niet zoals een typische dokterspraktijk, er zijn heel wat vooronderzoeken die moeten gebeuren vooraleer de patient bij de arts in zijn praktijk komt. Daarvoor is er gekozen om een open ruimte te maken, een straat, waarbij de praktijk kleine intiemere entiteiten zijn. De wachtruimtes zijn dan ook verdeeld over de volledige oppervlakte, zodat de patiënt al kan plaatsnemen voor de praktijkruimte waar hij straks moet binnengaan. Op de verdieping hebben de artsen een private ruimte, die zicht heeft op de straat en op de inkompartij van de praktijk. Zo is er altijd een goede controle. 

MATERIALISATIE

Naar uitstraling van het gebouw is gekozen voor een tijdloos gebouw, dat door zijn fijne detaillering en minimalistische materiaalkeuzes opvalt. De praktijk moet commercieel gezien, een herkenbaarheid krijgen, toch klassevol en verfijnd zijn. Er werd gekozen voor een witte betonsteen, met een horizontaal verdiepte voeg. Het schrijnwerk is in zijn vaste delen in messing, de opendraaiende delen en binnenkanten zijn zwart. Deze kleurencombinatie geeft een leuke en klassevolle dynamiek aan het gebouw op deze drukke invalsweg. De kleine accenten, zoals de plaatsing van het glas in het schrijnwerk, zijn de kers op de taart.