Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jeugdhuis Lodejo

Een nieuw jeugdhuis opgetrokken achter een historische gevel in het centrum van Lochristi

Categorie Publiek

Locatie Dorp Oost Lochristi

Opdrachtgever Gemeente Lochristi

Ontwerp 2014

Uitvoering 2018 - 2020

Status gerealiseerd

Omwille dat het gebouw werd opgenomen op de lijst van het bouwkundig erfgoed dient het vooraanzicht van het gebouw te worden behouden en hersteld in historisch oorspronkelijke toestand. De site zit gekneld tussen bestaande bebouwing. Extra grondoppervlakte was er niet beschikbaar en toch was het de wens van het stadsbestuur het bestaande gebouw dienst doende als ruimte voor het jeugdhuis te vervangen door een nieuwbouw met meer ruimte voor het jeugdhuis in combinatie met een fuif- / cultuurzaal. De sleutel van het ontwerp was een manier vinden om een maximale nuttige vloeroppervlakte te creëren binnen de bestaande site en gabariet met behoud van de historische voorgevel.

Dubbel en polyvalent gebruik van de gevraagde ruimtes voor Jeugdhuis en Cultuur zijn hier een must. Ook het spel van splitlevels in confrontatie met de te behouden voorgevel zorgen voor extra oppervlakte.

Op het gelijkvloers bevindt zich de cultuurzaal met bijhorende accommodatie die ook als fuifzaal dienst kan doen. Het sanitair wordt dubbel gebruikt voor cultuurzaal, voor het jeugdhuis en ook als openbaar toilet bij gelegenheid. Ter hoogte van de inkomzone bevindt zich het secretariaat van het jeugdhuis, die op deze welbepaalde positie steeds een oogje in het zeil kan houden.

De verdiepingen werden ingericht voor het jeugdhuis met mogelijkheid tot een eigen afgesloten ingang die los kan gebruikt worden van de cultuurzaal. Herkenbaarheid en laagdrempeligheid zijn een vereiste voor de goede werking van een jeugdhuis. De open patio gecreëerd achter de historische gevel, laat een speelsheid en transparantie toe die volledig vrij kan ontwikkeld worden los van de voorschriften opgelegd door erfgoed.