Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Woning DK

Lichtrijke BEN-woning integreert zich in zijn omgeving dankzij schuinlopende kroonlijst.

Categorie Eengezinswoning

Locatie Sint-Andries Brugge

Opdrachtgever particulier

Ontwerp 2016

Uitvoering 2017

Status gerealiseerd

Het volume wordt gekenmerkt door schuinlopende kroonlijsten, zowel aan voorzijde als aan de achterzijde.
Aan de voorzijde werd hier bewust voor gekozen om een mooie overgang te krijgen tussen de beide aanpalende percelen die een verspringende kroonlijst hebben van zo’n 78 cm verschil. Aan de achterzijde werd dit principe overgenomen om eenzelfde accent te leggen.

De inkom van de woning wordt geaccentueerd door een overdekte zone die tevens ook dienst doet als fietsenberging. Vanuit de inkomhal krijgt men een direct zicht op de diepe tuin die zich achter de rijwoning bevindt. De zithoek, eetkamer en keuken werden dan ook maximaal op deze tuin gericht.

De keuken bevindt zich iets dieper in de woning, maar kan eveneens van veel natuurlijke licht genieten dankzij de ruime vide die gecreëerd werd ter hoogte van de trap en die de leefruimte in connectie brengt met de erboven gelegen bureauruimte.

Op de verdieping bevinden zich de twee slaapkamers van de jongens. Ze worden aan elkaar gelinkt via een aparte nachthal, voorzien van een douchekamer en toilet. Deze aparte nachthal kan via een grote schuifwand afgesloten worden van het bureau en vormt zo een duidelijke scheiding tussen de leefwereld van de kinderen en de ouders. De ouderslaapkamer is eveneens bereikbaar via de bureauruimte en loopt volledig door van achter- tot voorgevel, met het slaapgedeelte achteraan en de aparte badkamer vooraan. Op de zolderverdieping werd naast een bergruimte nog een grote polyvalente ruimte gecreëerd die momenteel dienst doet als speelkamer voor de kinderen.

In de tuin werden twee verschillende terraszones gecreëerd. Enerzijds een groot zonneterras over de volledige breedte van het perceel, anderzijds een meer geborgen overdekt terras dat een directe aansluiting vindt met de leefruimte en er zo onrechtstreeks deel van uitmaakt.

In de volledige woning werd ervoor gekozen om hier en daar de draagbalken van de plafonds zichtbaar te laten om zo duidelijk de bouwwijze weer te geven.