Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

OLV Ingelmunster kleuter

uitbreiding en renovatie bestaande school

Categorie School

Locatie Brigandstraat Ingelmunster

Opdrachtgever Scholengroep Prizma

Ontwerp 2018

Uitvoering 2022

Status gerealiseerd

Een uitbreiding voor de Prizma basisschool Onze-Lieve-Vrouw te Ingelmunster, afdeling kleuter. De school kon het groeiende aantal leerlingen niet meer verwerken. De bestaande klaslokalen voldeden niet meer aan de hedendaagse normen met verouderde buitenramen en inefficiënte gasverwarmingselementen. De speelplaats vertoonde verzakkingen en de inkom was onaantrekkelijk. Kortom, de school moest dringend onder handen genomen worden.

Een uitbreiding met twee klaslokalen, renovatie bestaande gebouw en nieuwe speelplaats drong zich op. We ontwerpen een nieuw volume ten zuiden van het bestaande gebouw, daar waar de inkom van het schooldomein zich bevindt. We maken van de uitbreiding gebruik om de inkom tot de school te herdefiniëren. Wat voorheen een onaantrekkelijke zijgevel was, wordt nu een nieuwe voorgevel die de school een nieuwe impuls geeft en de bezoeker een warm welkom geeft. Planmatig sluit de uitbreiding mooi aan op de bestaande centrale gang. Het bestaande schoolgebouw pakken we ook aan. Alle ramen worden vervangen, er wordt ventilatie in de klaslokalen voorzien en de verwarmingselementen worden vervangen.

Het nieuwe volume sluit qua vormgeving aan op de bestaande baksteenarchitectuur. De kroonlijst wordt echter bewust wat hoger genomen dan het bestaande volume, om een meer speelse compositie van volumes te bekomen (sporthal – bestaande klassen – nieuw volume). We plaatsen enkele grote ramen die volop daglicht in de nieuwe klassen brengen. Voor de ramen worden aluminium lamellen geplaatst die het licht filteren en rechtstreekse bezonning in de klassen beperken. De bronzen lamellen geven een zekere expressie aan de nieuwe inkomgevel. Tussen de raamgehelen wordt een geprofileerde bronzen staalplaat geplaatst die de raamgehelen met elkaar verbindt. Binnen zijn de twee nieuwe klaslokalen onderling gescheiden door een kastenwand met schuifdeurgeheel. Deze akoestische schuifdeur kan volledig opengezet worden, zodat de klaslokalen kunnen samenwerken als één groter polyvalent lokaal.

De speelplaats wordt volledig heraangelegd. Aan de Brigandsstraat vertrekt een golvend pad die de kinderen en ouders langsheen de groenzone, tot op de speelplaats brengen. De speelplaats wordt voorzien van een speelzone met speelboot en enkele aangelegde groenzones.