Cohousing Merelbeke Blom

Duurzaam woonproject ingebed in een authentieke groene setting.

Categorie woonontwikkeling
Beschrijving 23 compacte woonunits met eigen buitenruimte, ondergrondse parking en ruime collectieve delen
Locatie Hundelgemsesteenweg, Merelbeke
Bouwheer Maatschap cohousing Merelbeke BloM
Architectuurwedstrijd 1e laureaat
Ontwerp 2021
Uitvoering 2022 - 2024

GROENE PLEK IN STEDELIJKE OMGEVING
Voormalig tuinbedrijf van ca. 8.662 m2 in Merelbeke Flora, op 5 km fietsen van centrum Gent, op 1,5 km van station Gent en binnen de ring R4. De site (nu vooral oude serres) wordt bereikt via de Hundelgemsesteenweg, is omringd met hoogstammig groen en paalt in het oosten aan CJT Ten Berg, een centrum voor jeugdtoerisme.

EFFICIENT RUIMTEGEBRUIK
Het volledige programma, woonunits variërend van 70 tot 155 m2, wordt ondergebracht in drie compacte bouwvolumes, geclusterd rond een centrale ontmoetingsplek.
Kostenbesparend - kleine bouwschil - minimale footprint.

  • in het westen: zeven woonunits
  • in het noorden: negen woningen
  • in het oosten: zeven woningen

GUNSTIGE ORIENTATIE IN EEN GROEN DECOR
Alle woonunits/woningen genieten van een goede oriëntatie. Morgen-, middag- en avondzon zijn welkom in de tuinen op maaiveld of de terrassen op verdieping. Het bestaande omliggende hoogstammig groen is blijvend zichtbaar vanuit elke woning.

COMMON HOUSE
Het common house wordt ingeplant in de centrale ontmoetingsplek, zichtbaar bij het binnenkomen en vanuit elke woning. Hier klopt het hart van het cohousingproject. Spontane ontmoetingen en actief participeren in de keuken, het atelier, het wassalon, maar ook plaats voor een logeerkamer, een kinderspeelkamer, bergruimte, terras, …

EEN ACTIEVE GROENE EN BLAUWE BUFFER
De ruime randzones zetten we in als actieve groen - blauwe buffer. Langs het wandel- en fietspad ontdekken we tal van mogelijkheden: moestuin, fit-o-piste, beo-veldje, voetbal, kippenhok, wadi, boomhutten, boomgaard, leesplekken, compostzone, groenbermen, …

MOBILITEIT
Fietsers en voetgangers zijn overal welkom. We voorzien een ruime overdekte fietsenstalling naast het common house. Tevens kunnen de fietsen verspreid over het terrein en dichter bij de woningen gestald worden.

De auto heeft zijn eigen beperkte plek. Bij de toegang van de site organiseren we een kleine bovengrondse parking voor deelauto’s en bezoekersplaatsen. Hierop sluit de inrijhelling naar de ondergrondse bewonersparking (23 plaatsen of 1/1). Een circulatiekern (trap/lift) maakt de link met het maaiveld.