Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cohousing Merelbeke Blom

Duurzaam woonproject ingebed in een authentieke groene setting.

Categorie Masterplanning Meergezinswoning

Locatie Hundelgemsesteenweg, Merelbeke

Opdrachtgever Cohousing Projects

Ontwerp 2021

Uitvoering 2023 - 2025

Status in uitvoering

GROENE PLEK IN STEDELIJKE OMGEVING

Voormalig tuinbedrijf (ca. 8.662 m2) in Merelbeke Flora, op 5 km fietsen van centrum Gent, op 1,5 km van station Gent en binnen de ring R4. De site (nu vooral oude serres) wordt bereikt via de Hundelgemsesteenweg, is omringd met hoogstammig groen en paalt in het oosten aan CJT Ten Berg, een centrum voor Jeugdtoerisme.

EFFICIENT RUIMTEGEBRUIK

Het volledige programma (woonunits variërend van 70 tot 155 m2) wordt ondergebracht in drie compacte bouwvolumes, geclusterd rond een centrale ontmoetingsplek.

Kostenbesparend - kleine bouwschil - minimale footprint.

in het westen: zeven woonunits

in het noorden: negen woningen

in het oosten: zeven woningen

GUNSTIGE ORIENTATIE IN EEN GROEN DECOR

Alle woonunits/woningen genieten van een goede oriëntatie. Morgen-, middag- en avondzon zijn welkom in de tuinen op maaiveld of de terrassen op verdieping. Het bestaande omliggende hoogstammig groen is blijvend zichtbaar vanuit elke woning.

COMMON HOUSE

Het common house wordt ingeplant in de centrale ontmoetingsplek. zichtbaar bij het binnenkomen en vanuit elke woning. Hier klopt het hart van het cohousingproject. Spontane ontmoetingen en actief participeren in de keuken, het atelier, het wassalon, maar ook plaats voor een logeerkamer, een kinderspeelkamer, bergruimte, terras, …

EEN ACTIEVE GROENE EN BLAUWE BUFFER

De ruime randzones zetten we in als actieve groen - blauwe buffer. Langs het wandel- en fietspad ontdekken we tal van mogelijkheden: moestuin, fit-o-piste, beo-veldje, voetbal, kippenhok, wadi, boomhutten, boomgaard, leesplekken, compostzone, groenbermen, …

MOBILITEIT

Fietsers en voetgangers zijn overal welkom. We voorzien een ruime overdekte fietsenstalling naast het common house. Tevens kunnen de fietsen verspreid over het terrein en dichter bij de woningen gestald worden.

De auto heeft zijn eigen beperkte plek. Bij de toegang van de site organiseren we een kleine bovengrondse parking voor deelauto’s en bezoekersplaatsen. Hierop sluit de inrijhelling naar de ondergrondse bewonersparking (23 plaatsen of 1/1). Een circulatiekern (trap/lift) maakt de link met het maaiveld.