site Oostendse Steenweg

Het uitgangspunt wordt gevormd door zo compact mogelijk te bouwen van 3 ‘zwevende’ bouwvolumes waarbij het groene, gemaximaliseerde maaiveld getekend wordt als potentiële sport-, speel-, ontmoetings- en recreatiezone.

Categorie woonontwikkeling , zorg
Beschrijving nieuwbouw 80 meergezinswoningen, assistentiewoningen, assistentiebasis, ondergrondse parking en park
Locatie Gebroeders Marreytstraat, Brugge
Bouwheer Brugse Maatschappij voor Huisvesting
Architectuurwedstrijd laureaat
Ontwerp 2006 - 2012
Uitvoering 2013 - 2018

Sociaal nieuwbouwproject voor 80 woongelegenheden waaronder 19 assistentiewoningen met een ondergrondse parking aan de Brugse stadsrand. Het uitgangspunt wordt gevormd door zo compact mogelijk te bouwen van 3 ‘zwevende’ bouwvolumes waarbij het groene, gemaximaliseerde maaiveld getekend wordt als potentiële sport-, speel-, ontmoetings- en recreatiezone.

Na grondige analyse van bestaande, klassieke appartementsgebouwen werden enkel positieve elementen ingezet om tot een beter gebouw te komen: alle appartementen en woningen krijgen twee gevels met verschillende oriëntatie en elke ruimte, tot en met de berging kan natuurlijk verlucht worden. Als hoovercrafts die de zee onaangeroerd laten, worden de appartementen opgetild boven de groene recreatie. Alle appartementen worden ontworpen zodat ze op een economische manier aan te passen zijn aan andersvaliden of variabele gezinssituaties. Het project vormt een voorbeeldproject dankzij een integratiebeleid waarbij een centrum voor begeleid wonen geïntegreerd wordt in het project.

Als verwelkoming voor een nieuw te voorzien project van 500 nieuwe woongelegenheden vormt het ontwerp een groene buffer tussen een drukke verkeersas en de woonzone.